Műemlékvédelmi Díj a Kolostornak

A kiemelkedő minőségű műemléki helyreállításért és értékmegőrzésért ICOMOS Díjat kapott a Sopronbánfalvi Kolostor. A Nemzetközi Műemléki Világnapon átadott műemlékvédelmi díj az épületet megmentők eredményes munkájának a szakma általi méltó elismerése.

Az átadáskor elhangzott indoklás szerint a sopronbánfalvi pálos-karmelita rendház szép, és sok tekintetben meggyőző példája a műemléki értékek védelmét és a hosszú távra szóló fenntarthatóságot biztosító új rendeltetést egyidejűleg megvalósító, integrált szemléletű helyreállításnak.

Az ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület a hazai műemlékvédelem aktív szereplője.

Az 1965-ben létrehozott ICOMOS civil szakmai szervezet meghatározó a világ műemlékvédelmében és az UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) Világörökség helyszínei (World Heritage Sites) ügyekben eljáró testületének tanácsadó szervezeteként is működik.

Az ICOMOS keretein belül kidolgozott irányelveket a legtöbb ország átülteti saját műemlékvédelmi gyakorlatába. A nemzetközi fórumon is tevékenyen dolgozó tagok saját országukban nemzeti bizottságokat alkotnak. Feladatuk a nemzetközi és hazai műemlékvédelmi elvek összhangjának megteremtése. Szakembereket delegál a nemzetközi szakbizottságokba és saját problémái megoldására nemzetközi szakembereket igényelhet.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága a nemzetközi szervezet egyik legnagyobb és legbefolyásosabb tagszervezete. Tagjai a magyar műemlékvédelem meghatározó szakemberei. Építészek, régészek, művészettörténészek, kertépítészek, restaurátorok, történészek, vegyészek, geológusok, statikusok és a műemlékvédelemhez kapcsolódó más szakterületek képviselői vesznek részt munkájában.

Sopron, 2011. április 18.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.