Magyarok Károly herceg nyári iskolájában

Károly walesi herceg tavalyi hivatalos magyarországi látogatását, a péceli kastélyban brit és magyar kulturális örökségvédelmi szakértőkkel folytatott kerekasztal-beszélgetést követően, melyen Bogyay Katalin, Magyarország UNESCO-nagykövete elnökölt, a brit-magyar együttműködés területén új fejleményekről számolhatunk be.

A Magyarország és Károly walesi herceg Alapítványa (The Prince’s Foundation for the Built Environment) közötti kapcsolat jelentős fejleményeként, Kovács Gábor filantróp üzletember támogatásának köszönhetően két fiatal magyar építész részt vehet az Alapítvány 2011. július 17. és augusztus 6. között zajló nyári képzésén. Károly walesi herceg Alapítványának célkitűzéseiben és értékrendjében osztozva Kovács Gábor két non-profit intézménye, az újonnan felújított Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART) két fiatal magyar szakember, Gólya Szilvia tájépítész és Bársony István építész részvételének támogatásáról döntött Károly herceg Alapítványának nyári képzésén. A támogatás fedezi a képzés részvételi díját és az utazás költségeit.

Greg Dorey, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete elmondta: „Rendkívüli öröm, hogy Őfelsége Károly herceg és a magyar kulturális szervezetek között tavaly, Pécelen elindult párbeszéd ilyen kézzel fogható együttműködést eredményezett. Érdeklődéssel várom a magyar résztvevők beszámolóját tapasztalataikról, illetve az ehhez hasonló további kezdeményezéseket.”

Az együttműködést a Magyar Reneszánsz Alapítvány (MRA) és kuratóriumi elnöke, Graham Bell készítette elő, aki az Egyesült Királyságban is igazgat egy hasonló szervezetet. Az MRA – szoros együttműködésben Bogyay Katalinnal, Magyarország UNESCO-nagykövetével és a budapesti Brit Nagykövetséggel – az Egyesült Királyság és Magyarország konkrét gyakorlati együttműködésének előmozdításában vállal segítő szerepet olyan szervezeteken és projekteken keresztül, mint a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (NG). E szélesebb körű együttműködés keretében 2011. június 22-én Dr. Bardi Terézia igazgatóhelyettes képviseletében a Műemlékek Nemzeti Gondnokságát az International National Trusts Organisation (Nemzeti Gondnokságok Nemzetközi Szervezete, INTO) a tagjai közé választotta. Ezenkívül a 2010-es péceli kerekasztal-beszélgetésen megvitatott terveknek megfelelően a kőszegi Társadalomtudományok és Európa-tanulmányok Intézete Alapítvány (Institute for Social and European Studies Foundation, ISES) és a Budapesti Corvinus Egyetem új posztgraduális képzést alapított, amelyet az UNESCO főigazgatója, Irina Bokova 2011 júniusában Kulturális Örökségvédelem és Fenntartható Fejlődés néven UNESCO-tanszéknek nyilvánított (a tanszék július 8-án nyílik meg).

Az INTO 2011. június 22-én Őfelsége Károly walesi herceg londoni rezidenciáján, a Clarence House-ban tartott fogadáson ünnepelte 50. tagjának megválasztását, amelyen már a magyar szervezet, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága is részt vett. Az eseményre Károly walesi herceg Alapítványának támogatójaként Kovács Gábor is meghívást kapott. A beszélgetésen résztvevők egyetértettek, hogy kulturális örökségeink egyedülálló és egységet teremtő élményt nyújtnak azáltal, hogy segítenek megérteni közös értékeinket. A Károly herceg Alapítványának nyári képzésén résztvevő magyar fiatalok révén Magyarországnak is lehetősége lesz megmutatni különleges értékeit, úgy egyedülálló örökségeinek, mint fiatal tehetségeinek területén egyaránt. Ez figyelemreméltó lehetőség. A támogatás sikere esetén remény van arra, hogy a Magyar Reneszánsz Alapítvány tovább mélyítheti a partnerséget Károly herceg Alapítványával, és a Műemlékek Nemzeti Gondnokságával, más szervezetekkel együttműködésben a jövőben Magyarország is otthont adhat egy hasonló képzésnek.

Károly herceg Alapítványának nyári kurzusa nemzetközi kitekintésű képzés, amelyen a hallgatók a hagyományos művészi kifejezőeszközöket és mesterségeket is tanulmányozzák. Az Alapítvány a Károly herceg által támogatott értékekkel összefüggésben számos képzést szervez, amelyek keretében a résztvevők megtapasztalhatják a fenntartható tervezés és kivitelezés alapelveit és gyakorlatát. A nyári kurzus programja Londonban és Walesben zajlik, és ötvözi a vizuális tantárgyakat (rajzolás, geometria, klasszikus építészet) a hagyományos építkezés gyakorlati tudnivalóival és valódi csoportos tervezési gyakorlatokkal. Idén a nyári képzésen 26 hallgató vesz részt, többségük az Egyesült Királyságból, de Kanadából, az Egyesült Államokból, Olaszországból és Hollandiából is érkeznek fiatalok. Szakmai hátterük rendkívül sokféle: a Kovács Gábor által támogatott magyar építész és tájépítész mellett a résztvevők között lesz várostervező, építész, kőműves, asztalos-ács, kovács, nádtető-készítő, ólomüveg-művész, mérnök, földrajztudós-ökológus.

2011. július 7.

Forrás: Brit Nagykövetség

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.