Bencsik János kiállítása

Litográfia Bencsik János "Divina Commedia" c. sorozatából.Látogatható a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány által Divina Commedia címmel rendezett kiállítás.

„Dantéval utazni, álmot élni jelent” fogalmazott Bencsik János a római Román Akadémián 1978-ban bemutatott harminchárom litográfia elé írt bevezetőjében, amely a nagy firenzei író halhatatlan művéhez készült. Nem illusztráció-sorozatról van szó, hanem autonóm művészi eszközökkel megteremtett párhuzamos világról, amely párbeszédet folytat a Komédiával, gondolkodik róla, értelmezi azt.

Az érzékeny felületek zenei allúziókat hordozó grafikai futamai a Pokol helyszínétől, a Purgatóriumon át a Paradicsomig ívelnek. A metszetek az egyes könyvek tartalmi és emocionális esszenciáját nyújtva rendeződnek háromszor tizenegy tételes szériában. A harminchárom lap Dante művének szerkezeti felépítésére utal, amelynek alapját a hármas szám képezi.

Az 1971-re elkészült Isteni Színjáték litográfia-sorozatot több európai országban (Ausztria, Olaszország, Románia) állították ki, ezzel nemzetközi elismertséget és nevet szerezve alkotójának. Ezt a különleges, lelki utazásra invitáló grafikai mappát Magyarországon első alkalommal láthatja a nagyközönség a maga teljességében, a kolostor Noviciátus termében.

A kiállítás hétfőtől vasárnapig 10-18 között látogatható.

Felnőtt belépőjegy: 1000 Ft.
Diák-, nyugdíjas-, csoportjegy 5 fő felett: 500 Ft / fő.
Gyerekeknek (6 éves kor alatt) ingyenes.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.