Magyar őstörténet – könyvbemutató

2017. március 14. 18:30

Bemutatkozik a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Magyar Őstörténeti Témacsoportja képviseletében Sudár Balázs és Petkes Zsolt, valamint az általuk szerkesztett – a Témacsoport és Helikon kiadó közös gondozásában megjelent – Magyar Őstörténet című könyvsorozat.

A honfoglalás a magyar történelem talán egyik legizgalmasabb epizódja. Tipikusan olyan esemény amiről mindenki beszél, véleményt alkot, mégis – ha szabad így mondani – csak kevesen értenek hozzá.
Vajon miért érdekelte és érdekli ma is ennyire a közvéleményt, miért születtek és születik annyi tudományos és áltudományos elmélet az ősmagyarokról, elődeinkről? A rendszerváltást követően sokáig úgy tűnhetett, hogy a magas tudomány képviselői nem hajlandóak alászállni elefántcsont tornyukból és nem veszik fel a küzdelmet a tévhitekkel, valamint a megalapozatlan elméletekkel. Örvendetes módon ez a közelmúltban megváltozott. A Magyar Tudományos Akadémia berkein belül, Magyar Őstörténeti Témacsoport néven alakult egy több tudományág képviselőit egységbe hívó kutatócsapat, ami megpróbál kellő érvényt szerezni a tényekkel alátámasztható álláspontjának.
Természetesen nem kell valamiféle boszorkányüldözésre gondolni. A témacsoportnak nem célja az eltérő véleményen lévők megtérítése, viszont publikációikkal, így a négy kötetes, a honfoglalás korát több szempontból is körbejáró könyvsorozatukkal közérthető módon közvetítik az érdeklődők számára, hogy mit tudhatunk ma a tudomány pillanatnyi állása szerint.

A könyvbemutatón röviden áttekintjük a témacsoport létrejöttét, tevékenységét, majd górcső alá vesszük a – helyszínen megvásárolható – köteteket. Végül a rendezvény kötetlen beszélgetésként folytatódik, amin az érdeklődők feltehetik témába vágó kérdéseiket.

A rendezvényen való részvétel ingyenes.

Szíves figyelmükbe ajánljuk a párhuzamosan zajló DiningCity Étteremhét programot is, aminek keretében ezen a napon 17 órától várjuk kedves vacsoravendégeinket. Előzetes asztalfoglalás ebben az esetben is szükséges.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük