Absztrakt gondolatok

Látogatható: 2017. január 24 – július 23.

Tizenhat művész absztrakt “gondolatát” tekinthetik meg idei első, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány szervezésében megvalósuló időszaki kiállításunkon, a kolostor Galériáján.
Absztrakt gondolatok

A nem ábrázoló vagy – tág értelemben vett – absztrakt művészet referencia nélkülisége sokszor zavarba ejtő lehet. Az absztrakciónak ez a közvetett, nem direkt rámutató tulajdonsága félrevezető, és öncélúnak tűnhet. Tárgya nem konkrét objektum, hanem annak viszonyai, tulajdonságai, az arról alkotott fogalmunk, gondolataink.
A képzőművészetben előtérbe került az önreflexió, a médiumra és a funkciókra való rákérdezés; pusztán színekkel és formákkal, vagy az alkotó által választott anyaghasználattal. A természet utáni ábrázolásmód, és általában az ábrázolás mint olyan is problémaként tételeződik ebben a rendszerben – miközben valami ábrázolása maga is csak illúzió.
A képtől várunk valamit, amit felismerünk: az absztrakció ezzel szemben a felismerés folyamatára reagál, kommentálja azt.

Az absztrakciót és annak folyamatait térképezik fel a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány Gyűjteményébe tartozó alkotások, amelyek többször egyszerre termékei és eszközei is az elvonatkoztatási folyamatnak.

A kiállított munkák alkotói:
Bartha László
Bikácsi Daniella
Bohus Zoltán
Deim Pál
Fajó János
Gellér B. István
Gerzson Pál
Halmy Miklós
Henczi Tamás
Koltai-Dietrich Gábor
Konok Tamás
Martyn Ferenc
Molnár Sándor
Orosz Gellért
Szikora Tamás
Vilt Tibor

A tárlat az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Sopronbánfalvi Kolostor Elvonulási Központ közös szervezésében jön létre. Megtekinthető 2017. július 23-ig, naponta 10-18 óra között tekinthetőek meg a kolostorban.

Kategória: Események, Hírek, Újdonságok | Hozzászólások kikapcsolva

JÓGA ASHWANI BHANOTTAL

2017. február 3-5. (3 nap / 2 éjszaka)

Richard Gere és számos híresség jógija, Ashwani Bhanot ismét ellátogat a Kolostorba és várja a jóga szerelmeseit.

Engedje át magát a több ezer éves kultúra érintésének a csend oázisában és töltse február első hétvégéjét távol a mindennapi rohanástól!  TOVÁBB OLVASOM

Kategória: Események, Hírek, Újdonságok | Hozzászólások kikapcsolva

Jóga elvonulás Maria Soemardival (angol nyelven)

2017. Január 2-8.

Maria Soemardi nemzetközileg ismert jógaoktató terápiás módszere a test, a lélek és a szív kapcsolatát helyezi a középpontba. Foglalkozásait többféle életviteli filozófia, az Anusara jógamódszer, valamint különféle légzés alapú gyakorlatok beillesztésével állítja össze.

A jógaelvonulásra bátran jelentkezhet bármely jóga iránt érdeklődő, függetlenül attól, hogy milyen szintű ismeretekkel, avagy gyakorlattal rendelkezik ezen a téren. Fontos azonban, hogy az esemény angol nyelvű!

További részleteket ide kattintva olvashat.

Kategória: Események, Hírek, Újdonságok | Hozzászólások kikapcsolva

Tartsa nálunk évzáró összejövetelét!

Ha egy igazán különleges és Sopronban egyedülálló helyszínen zárná a munkaévet munkatársaival, vagy üzletfeleivel, akkor válassza a Sopronbánfalvi Kolostor díszes Refektóriumát! Az ünnepi alkalmon egyedi menüsorral, gourmet fogásokkal és finom italokkal várja éttermünk. Kérje konyhafőnökünk személyre szabott ajánlatát a 99/505-895-ös telefonszámon, vagy írjon az info@banfalvakolostor.hu címre.


Szeretettel várja a Sopronbánfalvi Kolostor!

Kategória: Események, Hírek, Újdonságok | Szóljon hozzá most!

Szurcsik József: Kapacitások – kiállítás

Látogatható: 2016. október 12 – 2017. január 17.

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Sopronbánfalvi Kolostor tavasszal megújított együttműködése keretében október 12-től Szurcsik József műveiből válogatott tárlat tekinthető meg a kolostor Galériájában Kapacitások címmel.

Szurcsik József Munkácsy Mihály-díjas festő- és grafikusművész sajátságos képi világot alakított ki, mely tartalmilag különböző, de logikailag többnyire azonos képi és esztétikai elemekre épül. Nagyon sokoldalú művész: festményeket, grafikai sorozatokat, háromdimenziós képeket, acélszobrokat, installációkat, komputer alapú műveket készít. Művei nem csak számos egyéni és csoportos kiállításon szerepeltek már, de közgyűjteményekben is megtalálhatók (Magyar Nemzeti Galéria, Herman Ottó Múzeum – Miskolc, Szombathelyi Képtár, Janus Pannonius Múzeum – Pécs stb.).

Alkotói munkásságát a viszonyrendszerek határozzák meg: individuum és közösség, egyén és társadalom, egyén és hatalom kapcsolatait rendezi képi formákba. Alkotásai egyfajta folytatásos sorozatnak tűnhetnek, miközben jól elkülöníthető egységekre bonthatók.
Művein ellentétek feszülnek, és olvadnak egymásba. Az egyik feltételezi a másikat, miközben meg is nevezi azt, leleplezve abszurditásukat. Szurcsik finom vonalrendszerei olyan kapcsolati és gondolati hálókat tesznek láthatóvá a művészre jellemző motívumokon keresztül, amelyek az irónia és a diszfunkcionalitás tébolyát próbálják feldolgozni.

„Évtizedek óta foglalkozom az egyén és a hatalom viszonyával műveimben. Különösképpen az izgat, ahogyan az individuum magányossága befordul egyfajta kollektív magányba. Nézem, ahogyan az egyén ezalatt kiépíti védelmi stratégiáit. Figyelem, ahogyan a hatalom szereplői leegyszerűsítik a társadalmi jelenségeket és ahogyan az egyén gyanakszik, beszűkíti saját mozgásterét is, amíg félelmében mások szabadságát korlátozza. Eközben megnyomorítja saját szellemét és fizikumát, és egyúttal bezárja magát a saját maga által épített magánbörtönébe. Lőrésszerű nyílásokon tekintget kifelé, bár már annak sem tud hinni, amit lát. Csak vár és vár. Mindegy, hogy meddig, mert az idő már nem számít. Semmi sem számít.”

A tárlat az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Sopronbánfalvi Kolostor Elvonulási Központ közös szervezésében jön létre. Szurcsik József alkotásai 2017. január 17-ig, naponta 10-18 óra között tekinthetőek meg a kolostorban.

Kategória: Események, Hírek, Újdonságok | Hozzászólások kikapcsolva