“La Scala” – Rézfúvós koncert

A troissingeni VollHorn Rézfúvós Együttes koncertje

- “La Scala” – Az operairodalom gyöngyszemei – címmel

2014. szeptember 17-én a Noviciátusban (19:00)

Program:

‐ J. Brahms: Akadémiai Ünnepi Nyitány (c‐Moll op.80)

‐ R. Wagner: Gyászinduló (Istenek Alkonya c. operából)

‐ C.M.von Weber: A bűvös vadász ‐ Nyitány

Szünet

‐ G.Rossini: Sevillai borbély ‐ nyitány

‐ G.Bizet: Carmen Szvit (1.Entr`acte ‐ 2.Entr`acte ‐ 3. Intermezzo ‐ 4. Chanson)

‐ R.Strauss: Holdfényzene (a Capriccio c. operából)

‐ M. de Falla: Spanyol tánc

Közreműködik a VollHorn Ensemble Trossingen

Művészeti vezető: Prof. Zempléni Szabolcs

Vezényel: Hannes Krämer

Belépőjegy: 1200,- Ft (4 EUR); diák / nyugdíjas: 600,- Ft (2 EUR)

Az együttesről:

A németországi VollHorn Ensemble Trossingen Prof. Zempléni Szabolcs főiskolás növendékeiből alakult 2010‐ben a trossingeni főiskolán. Az együttes debütáló koncertje a „Fekete‐erdő fővárosában” Rottweilban került megrendezésre. Bár a VollHorn Ensemble tagjai közül többen játszanak profi szimfónikus zenekarokban, az együtt muzsikálás öröme visszahúzza őket Trossingenbe. A művek átiratainak nagy részét Prof.Andreas Kummerländer mellett az együttes tagjai készítik. Az elmúlt négy év során számos alkalommal koncerteztek különböző németországi városokban. 2013 őszén Londonba is látogatást tett az együttes, ahol két sikeres bemutatkozó koncertet adott a Purcell School és a Royal Laban Trinity College falai között. A csapat első alkalommal lép fel Magyarországon, melyet ismét németországi koncertek követnek.

Az együttes művészeti vezetője Zempléni Szabolcs, a Concertino Prága Nemzetközi Kürtverseny első helyezettje és miniszteri különdíjasa, a következő években pedig több nemzetközi verseny győztese (Markneukirchen 2000, Békés 2000, Brno 2001).

2005‐ben első magyarként elnyerte a müncheni ARD Nemzetközi zenei verseny 1.díját.

Szólistaként számos koncertet adott Európában, Amerikában, Afrikában és Ázsiában egyaránt. Szabolcs a londoni Trinity Music College és a Tokyo Music College vendégprofesszora, 2010‐től a trossingeni zeneművészeti főiskola kürt professzora.

Az elmúlt évek sikeres koncertjei után Hannes Krämert a feltörekvő fiatal német karmesterek között tartják számon. A 2006‐ban megrendezett 2.San Gemini Nemzetközi Karmesterversenyen elért első helyezése és közönségdíja után hamar reflektorfénybe került.

Legutóbbi felkérései között a Bambergi Szimfónikusok illetve a freiburgi SWR Sinfonieorchester szerepel, emellett vezényelte többek között a Pforzheim‐i Kamarazenekart, a Württembergi Kamarazenekart, a prágai Kamarazenekart.

2007 és 2009 között első vendégkarmestere volt a Nemzetközi Mahler Zenekarnak, 2012 óta Hannes Krämer az első vendégkarmestere a belgiumi Kammerphilharmonie zenekarnak.

Kategória: Események | Hozzászólások kikapcsolva

Irodalmi látomások – Csernus Tibor kiállítás

Válogatás Csernus Tibor párizsi könyvillusztrációiból (1965-1980)

Legyek hárfád, mint hárfád a vadon” – Shelley

A kiállítás a magyar–francia festő életművének eddig kevésbé ismert szeletére hívja fel a figyelmet: a könyvillusztrációkból először láthat átfogó válogatást a hazai közönség. A művész párizsi időszakát felölelve, mutatjuk be változatos témájú borítóterveit, könyvillusztrációit a szépirodalomtól kezdve a bűnügyi és fantasztikus regényeken át egészen a sci-fiig.

A kiállításról itt olvashat többet.

Kategória: Események, Hírek | Hozzászólások kikapcsolva

Good Food: Hónapról hónapra

A BBC Good food című magazinja minden hónapban bemutat egyet, a jeles magyar chefek közül. Júliusi számukban konyhafőnökünket, Varga J. Viktort emelték ki és a vele készült beszélgetést, valamint éttermünk frissítő nyári ételeinek receptjét közlik.

Kategória: Események, Hírek, Megjelenések, Újdonságok | Hozzászólások kikapcsolva

Sivatagi Kőrózsa Díjat kapott Kovács Gábor

Immáron ötödik alkalommal került kiosztásra a Timon Kálmán által 2009-ben alapított Sivatagi Kőrózsa Díj, ami az építészetet támogató magyar mecénások és szellemi alkotók önzetlen tevékenységét hivatott elismerni.

A mostani díjazott Kovács Gábor bankár, üzletember és műgyűjtő, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány létrehozója és egyben kolostorszállónk tulajdonosa. Idézve a kitüntető méltatásból: „Kovács Gábor, a műemléki épületek (a KOGART Ház – Budapest és a Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor – a szerk.) példa értékű helyreállításával a magyar építészet területén hervadhatatlan érdemeket szerzett, ezért íróasztalát egy hervadhatatlan kővirág kell, hogy díszítse.

Gratulálunk!

Kategória: Események, Hírek | Hozzászólások kikapcsolva

Magyar Konyha: Remeték és ínyencek

Tavasszal nálunk járt a Magyar Konyha Szerkesztősége, hogy bemutassa a Kolostor Éttermét és különleges gasztronómiáját. Ízelítőül néhány recept, mely a húsvét közeledtével aktualitását nyeri. Látogasson el hozzánk és legyen Ön is részese ennek a kulináris élménynek!

Kategória: Események, Hírek, Megjelenések, Újdonságok | Hozzászólások kikapcsolva