FIABCI Prix d’Excellence Awards 2013

A Sopronbánfalvi Kolostor és a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed nemzetközi sikere. Több mint húsz éve díjazzák, most Tajvanon került magyar kezekbe a trófea

2013. június 6-án délután Dr. Fodor Tamás, Sopron város polgármestere és Karsai Gábor, a Sopronbánfalvi Kolostor Elvonulási Központ igazgatója részvételével sajtótájékoztatót tartottak a Sopronbánfalvi Kolostorban.

A magyar ingatlanfejlesztési szakma újabb, világviszonylatban is jelentős nemzetközi sikereket könyvelhetett el a napokban. Két létesítmény, a Sopronbánfalvi Kolostor Elvonulási Központ és a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed megújulása nyerte el a FIABCI (Federation Internationale des Administrateurs de Bien-Conselis Immobiliers, www.fiabci.org), a párizsi székhelyű Nemzetközi Ingatlanszövetség „Prix d’Excellence” nívódíját a szervezet 64. Világkongresszusán Tajvanon.

A két díjazott magyar fejlesztés egyaránt Ezüst (Silver) fokozatot kapott saját kategóriájában: a Zsolnay Kulturális Negyed a „Public Infrastructures/Amenities” (közcélú fejlesztések), a Sopronbánfalvi Kolostor a „Specialised Project (Purpose Built)” (speciális létesítmények) kategóriában ért el második helyezést. A díjakat Páva Zsolt, Pécs város polgármestere és Karsai Gábor, a Sopronbánfalvi Kolostor igazgatója vette át a Taichungban rendezett gálavacsorán május 27-én. A FIABCI Magyar Tagozatát Gönczi László elnök képviselte a rendezvényen.

Az 1948-ban alapított, több mint 60 országban működő FIABCI a Wall Street Journal támogatásával 21 éve szervezi meg a világ legrangosabb ingatlanszakmai elismerésének számító „Prix d’Excellence” díjkiosztót. A pályázat történetében 35 ország ingatlanfejlesztői értek el kategória győzelmet, illetve második díjat. A díj odaítélése során meghatározó szempont, hogy az adott fejlesztésnek mennyire sikerült optimális megoldásokat találnia a társadalmi igények és az ingatlan adta lehetőségek összhangjának megteremtésében. A 2013-as pályázatra 2012 végéig kellett jelentkezni és a zsűrizés két lépcsőben történt. A bírálatban összesen 34 ország 72 szakembere vett részt.

Jól jelzi az ingatlanfejlesztés megváltozott globális trendjét, hogy a 12 kategória összesen 24 díjazottja (12 Arany és 12 Ezüst fokozat) közül 2013-ban heten Szingapúrt, négyen-négyen Tajvant és Malajziát, hárman Indonéziát, ketten Brazíliát képviselték, és volt még egy-egy elismert projekt Indiából, illetve Hollandiából. A két magyar díjazott így nemcsak Magyarországot és a FIABCI Magyar Tagozatát, hanem Európát is képviselte a rangos versenyen. A FIABCI Magyar Tagozata már meghirdette a XV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot, melynek győztesei indulhatnak a jövő évi FIABCI Prix d’Excellence Pályázaton.

A KOGART alapítója, Kovács Gábor és a Norvég Alap együttműködésében felújított Sopronbánfalvi Kolostor 2010 novemberében nyitotta meg kapuit a közönség előtt. 2011 márciusától fogadja a vendégeket, egyedülálló elvonulási lehetőséget nyújtva egyéneknek és csoportoknak egyaránt. Az alapítványi működtetésben lévő Elvonulási Központ mára közkedvelt látogatási és tartózkodási célpontja a magyar és a külföldi turisták utazásainak, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend a hazai és nemzetközi vállalati elvonulások körében is. Az egykori szerzetesi cellákból kialakított különleges hangulatú szobáival a Kolostor a pihenés mellett exkluzív programokat is kínál a látogatóknak. Bővebb információ a www.banfalvakolostor.hu oldalon található.

A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed az Európa Kulturális Fővárosa Pécs 2010 projekt keretében, Európai Uniós támogatással jött létre a Zsolnay-család egykori rezidenciája helyén az idén 160 éves Zsolnay Porcelánmanufaktúra közvetlen szomszédságában. Nem csupán a régi gyárépületek születtek újjá, hanem a Negyed éjszakáig nyitva tartó, ingyenes látogatható hat hektárján új kulturális létesítmények születtek. Ezekben ma kiállítások, színi előadások, gyermekprogramok, Planetárium és más programok várják a látogatókat. Itt kapott új otthont a Bóbita Bábszínház és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara is. Az első teljes évben, 2012-ben több mint 200 ezer vendég látogatott a Negyedbe. Bővebb információ a www.zsn.hu oldalon található.

A Sopronbánfalvi Kolostorban tartott sajtótájékoztatón Dr. Fodor Tamás, Sopron város polgármestere kiemelte: a jelentős nemzetközi versenyben elért két magyar díj nemcsak az ország, hanem Európa sikere is, hiszen a pécsi fejlesztés az Európai Unió, a soproni pedig a Norvég Alap támogatásával valósulhatott meg. Köszönetét fejezte ki a beruházónak, amiért pénzügyi áldozatvállalásával megújulhatott Sopron egyik jelentős történelmi műemléke, több jelentős díjjal is öregbítve a város hírnevét, továbbá méltatta a működtetésnek a múlt értékeit szem előtt tartó, azokból szervesen építkező jellegét.
Gönczi László, a FIABCI Magyar Tagozata elnökének írásban eljuttatott közleménye szerint „a kolostor felújításának sikere különösen jelentős, mert a nagyon erős nemzetközi mezőnyben csak a különös gonddal megvalósított, a társadalom számára hasznos létesítmények juthatnak be a díjazottak közé. A nemzetközi zsűri különösen nagyra értékelte a magas színvonalon végzett átalakítást és felújítást, az építészeti örökség megőrzését oly módon, hogy a történelmi épület új funkciójának köszönhetően tovább szolgálja az elmélyült meditációra, szellemi megújulásra vágyó látogatóit.”
Karsai Gábor, a Sopronbánfalvi Kolostor igazgatója megköszönte a felújítást finanszírozó Kovács Gábor, a KOGART alapítója és a Norvég Alap támogatását, továbbá a munkálatokban részt vevő tervezők, Magyari Éva és Pazár Béla, a kivitelezők, művészettörténészek és valamennyi szakember munkáját, akik a történelmi örökség és a korszerű működtetés szempontjait egyaránt értő módon nyúltak az épülethez. A Sopronbánfalvi Kolostor és Sopron városa ezzel a nemzetközi díjjal világviszonylatban is jelentős hírnévre tett szert. A díj elnyeréséért köszönet illeti Sopron városát, a FIABCI Magyar Tagozatát és a Magyar Ingatlanszövetséget, amiért szakmailag támogatták a Kolostor indulását a magyar, majd a nemzetközi pályázaton.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.